Dagen på Fafa Island starter tidlig. Bjørn-Erik er (…. som vanlig …) våken lenge før sola som kommer opp, sånn 06:00-06:15 og har god tid til å ligge å høre på naturen som våkner utenfor. Ganske presis hver dag kl. 05:50 kommer en av betjeningen med en termokanne med varmt kaffevann som plasseres på terrassen. Da er det tid for enten en «beach-walk» eller rett og slett kaffe på senga.
Ved 8-tiden rusler vi bort for frokost som vanligvis består av frisk frukt, brød, toast, smør og syltetøy, samt egg i en eller annen form. Vi nyter laaange frokoster. Imponerende nok har de også trådløst nettverk her, og selv om ting ikke fungerer hver dag, så får jo jo oppdatert bloggen. Sjekker mail gjør vi også, selv om det helt klart ikke er noen høyt prioritert oppgave – verden overlever nok noen uker til uten vår deltakelse.

Restauranten fra sjøsiden

Tidevannet bestemmer når båten går ut og inn til hovedøya

Her på øya har vi halvpensjon, slik at frokost og middag er inkludert, og lunsjen betaler vi. Egentlig litt tullete å ikke ha helpensjon her, for vi har jo ikke noen valgmuligheter ut over å dra inn til hovedøya, og der har vi fått med oss markedet, så vi har ikke prioritert flere turer dit. Vi nyter heller livet her ute.

Rusletur på stranda

Babyhai – helt ufarlig

Ved lavvann spaserer vi langs stranda til restaurantområdet, ellers benyttes stien gjennom skogen. Middag serveres ved solnedgang. Da blir det servert tre-retters middag, og maten er helt fantastisk. Vi kan velge mellom 2 forretter og 3 hovedretter. Det blir veldig mye fisk med rare navn for Bjørn-Erik mens Brit ikke er så veldig dristig på det områ det, og stor sett holder seg til det litt mer kjente i den grad det er mulig, dvs kylling og biff. (Brit kommenterer bak ryggen min at hun altså HAR spist fisk en gang, og det er korrekt…!!!)

Igår var det BBQ-party med etterfølgende «floorshow» av personalet på hotellet. Maten var helt super og det var oppvisning i polynesisk dans og sang. Veldig gøy, og svært sporty gjort av personalet – her deltok både kelnere, vaskepersonale og vedlikeholdsfolk. Det er en tradisjon på Tonga at man gir danseren en anerkjennelse, og idag vil dette si i form av penger hvor man går frem og kliserer en seddel på kroppen til danseren. (De er ofte smurt inn !).

Etterpå var det å rusle hjem i en kullsvart tropenatt under en lysende stjernehimmel…

I ei hytte hvor veggene består av flettede palmeblader må man akseptere at det kommer «små besøkende» krabbende. Man har forsøkt å bevare mest mulig av lokale byggetradisjoner på Tonga, men samtidig ha en viss standard, og det har man virkelig klart her ute etter vår mening. (….hvis ikke kravet er et flislagt bad osv…).

Det er også helt greit at vannet er oppsamlet regnvann. Vi drikker det ikke, men det er helt OK iflg hotellet. Strømforsyningen er som på de fleste andre øyer sikret gjennom et diselaggregat. Dette startes om morgenen og stenges ca kl 21:00. I hyttene er strømforbruket begrenset til noen 12V spotter, og etter at aggregatet er stengt drives disse av solceller lader opp i løpet av dagen. Det er heller ikke noe stort problem når døgnrytme også tilpasses sola.
Varmt vann varmes opp av sola om dagen, men er ikke bestandig like varmt om kvelden hvis forbruket har vært stort. Hver hytte er selvforsynt med varmt vann.